Egészségre veszélyes játékok: www.nfh.hu/node/14158
 

 

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL - 2015. AUGUSZTUS

 
www.merokanal.hu             menza, reform ételek a gyermekélelmezésben
 
Bevizsgált és veszélyesnek ítélt biciklik, gördeszkák,rollerek.......

https://tudatosvasarlo.hu/cikk/veszelyes-rollerek-triciklik-autok-mire-figyeljunk

 
Felelősség a háztartásban: a mosó- és tisztítószer gélkapszulák
használata körültekintést igényel

2014. július 9.

Ahogy egyre több háztartásban próbálják ki az úgynevezett mosó- és tisztítószer gélkapszulákat, úgy nő az ezzel összefüggő gyermekbalesetek száma, ezek megelőzésért a szülők is sokat tehetnek. Ezért az Országos Kémiai Biztonsági Intézet a Magyar Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Szövetséggel együttműködve arra hívja fel a szülők figyelmét, hogy a háztartási vegyi árukat mindig elzártan, olyan helyen tartsák, ahol azokhoz a gyermekek nem férnek hozzá.

A gélkapszulák előre kiadagolt, folyékony mosószert, illetve tisztítószert tartalmaznak. A feloldódott kapszulák tömény, intenzív tisztító hatású gélt bocsátanak ki, melyben például folteltávolító, vízlágyító hatóanyagok és enzimek is vannak. Egyszerű és kényelmes a használatuk, emellett alkalmazásukkal környezetünket is óvjuk, mivel így elkerülhető a mosószer felesleges túladagolása. A kapszulák külseje olyan anyagból (műanyag film) készül, amely vízzel érintkezve azonnal feloldódik, így a benne lévő koncentrátum teljes egészében hasznosulni tud. Az utóbbi időben különböző tisztítószerek is kerülnek ilyen formátumban a boltokba.

A gélkapszulákat tartalmazó csomagolásnál cél, hogy az nehezen nyitható és jól visszazárható legyen. A különböző gélkapszulák általában színesek (pirosak, zöldek, kékek), és ha könnyen hozzáférhetőek,  felkelthetik a kíváncsi kisgyermek érdeklődését. Ezért is nagyon fontos a felelősségteljes szülői magatartás, a tisztítószereknek a használati utasítás szerinti kezelése, gyermekektől elzárva történő tárolása. Ez a gélkapszulák esetén fokozottan is igaz, mert bár úgy tűnhet, hogy a mosó- vagy tisztítószer koncentrátum a kapszulába be van csomagolva, de a külső filmréteg nedvesség hatására azonnal oldódni kezd, ezért veszélyes, ha a gyermek a szájába veszi, hiszen a tömény mosószer pillanatok alatt kiszabadul. A kapszulák koncentráltan tartalmaznak vegyi anyagot, így a mérgezési tünetek is súlyosabbak lehetnek. A koncentrált gél bőr- és nyálkahártya irritáló hatású, lenyelve hányingert, jellemzően ismétlődő hányást idézhet elő, ami sürgős kórházi kezelést igényel. A súlyos egészségkárosodás megelőzése érdekében cselekedjünk azonnal, és eközben hívjunk mentőt! Mossuk ki a gyermek száját, itassunk vele vizet, de ne hánytassuk. Ha a termék szembe kerül, bő vízzel azonnal mossuk ki.

A mosó- és tisztítószer gélkapszulákat egyre több háztartásban használják. 2013-ra, az előző évekhez képest, megháromszorozódott a kórházak által ellátott, gélkapszula miatt mérgezést szenvedett gyermekek száma. Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatának (ETTSZ) bárki által éjjel-nappal ingyenesen hívható számán (06-80-20-11-99) is egyre több a gélkapszulák miatti megkeresés. Tavaly összesen 62 mérgezési esetet jelentettek gélkapszulával, míg idén június végéig már 35 ilyen esetről szerzett tudomást az ETTSZ. Ráadásul a mérgezések csaknem felét az egy éves, harmadát a két éves korosztály szenvedi el.

Az Országos Kémiai Biztonsági Intézettel együttműködve a Magyar Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Szövetség a gyártók számára olyan ajánlásokat dolgozott ki, amelyek segíthetnek elkerülni a mosó gélkapszulákkal összefüggő, mérgezéssel járó háztartási baleseteket. Ezek összhangban vannak a már alkalmazott nemzetközi (AISE) irányelvekkel és a tervek szerint további javaslatokat is beemel az ajánlások közé, így például a jövőben a gélkapszulákkal kapcsolatos veszélyekre a védőnők is felhívják majd a kisgyermekes szülők figyelmét.

Legfontosabb, hogy a bajt megelőzzük! A gélkapszulák csomagolásán mindenütt olvasható és ábrán is látható a figyelmeztetés: „gyermekek kezébe nem kerülhet”. A gélkapszulákat mindig a jól visszazárt csomagolásban tartsuk! Tegyük a tároló dobozokat magas polcra vagy zárható szekrénybe, de semmiképpen se tároljuk a gyermekek által elérhető helyen és magasságban! A használat során mindig olvassuk el, és kövessük a címkén található utasításokat!

Országos Kémiai Biztonsági Intézet
ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala


 

Mosógél lenyelés, illetve szájba kerülés esetén ne itassunk vizet a gyermekkel, mivel habzó szer, vízzel keveredve tovább habzik, ami fulladást okozhat!

Hánytatni csak a mentősöknek lehet a félrenyelés veszélye miatt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------                   

 

JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK A VÉDŐNŐI ELLÁTÁS TERÜLETÉN:

-2014.07.01.-től új terhesgondozási rendelet lépérvénybe(26/2014.(IV.8.)EMMI rendelet

- 2014.09.01.-től változik a kötelező egyes kötelező oltások beadási ideje, illetve új oltások is bevezetésre kerülnek