COVID-19 ÚTMUTATÓ A BÖLCSÖDEI, ÓVODAI, ISKOLAI KÖZÖSSÉGBE JÁRÓ GYERMEKEK SZÜLEINEK

2020.08.29 10:19

A szülőknek, tanároknak fontos tisztában lenni a koronavírus-fertőzés tüneteivel

 

Melyek közül a leggyakoribban a láz, a fáradtság és a száraz köhögés.

 Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás,hasmenés,légszomj.

Emellett az új koronavírus-fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet.

Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli a gyermekén, tanítványán, akkor kérjük, hogy ne engedje a gyermeket közösségbe .

A kormányzati oldalon a szülőktől azt kérik, a legenyhébb tünetek jelentkezése esetén se engedjék közösségbe a gyermeket, továbbá, hogy a már nagyobb - felsős, középiskolás - gyermekeikben is tudatosítsák a járvány veszélyét, a koronavírus tüneteit, hogy azok megjelenése esetén ők is jelezni tudják azt szüleiknek, tanáraiknak.

A pedagógusokat és az iskolai, óvodai dolgozókat is arra kérik, hogy ha az említett tünetek bármelyikét észlelik magukon ne menjenek közösségbe, jelezzék azt az intézmény vezetésének, az osztályfőnöknek és vegyék fel a kapcsolatot telefonon háziorvosukkal.

Továbbra is fontos, hogy a gyermekek és diákok tisztában legyenek a gyakori és alapos kézmosás fontosságával.

Alapelv, hogy a szülő, akinek a gyermeke koronavírus-fertőzés tüneteit mutatja, telefonon hívja fel a háziorvost, vagy gyermekorvost, és ne vigye a rendelőbe a gyermeket.

Ha az orvos véleménye szerint a gyermeknél fennáll a fertőzés gyanúja, akkor az orvosnak a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrend alapján kell eljárnia és kezdeményeznie kell a laboratóriumi vizsgálatot. Ennek eredménye határozza meg a további intézkedéseket.

Ha egy diáknál az iskolában, tanítás közben jelentkeznének tünetek, akkor gondoskodni kell mielőbbi elkülönítéséről, az iskolaorvos és a szülő értesítéséről.

Az iskolák és óvodák a járványügyi készenlét idején alkalmazandó szabályokról külön útmutatót kaptak.

Ha egy iskolában, óvodában megjelenik a koronavírus, akkor a járványügyi hatóság a már megszokott eljárásrend szerint elvégzi a kontaktkutatást és megteszi a szükséges intézkedéseket.

Ha egy intézményben felmerül a csoportos megbetegedés veszélye, akkor az operatív törzs járványügyi bevetési egységének bevonásával döntenek a beavatkozásokról.